Stagelopen bij Welzijnswerk Midden-Drenthe: Danique

Naam:         Danique Vink
Leeftijd:      21 jaar
Studie:        derde jaar, HBO Social Work Jeugd, Windesheim, Zwolle
Stage:         ambulant jongerenwerk

Hoe ben ik bij Welzijnswerk Midden- Drenthe terecht gekomen?

Windesheim heeft een eigen praktijkmarkt waar verschillende organisaties op staan die zich aanbieden als stagebedrijf. Welzijnswerk Midden-Drenthe stond daar ook tussen. Er was een vacature voor het ambulant jongerenwerk. In de vacature stond dat het ambulant jongerenwerk veel de straat op gaat om contact te leggen met jongeren op plekken waar zij hun vrije tijd doorbrengen. Dat vond ik erg interessant, omdat ik nog niet eerder op die manier in contact was gekomen met jongeren. Daarna heb ik op de website van Welzijnswerk Midden-Drenthe opgezocht wat het ambulant jongerenwerk nog meer doet. Na wat ik had gelezen concludeerde ik dat het werk veelzijdig is. Dat vind ik erg leuk omdat het werk daardoor nooit saai is. Ik besloot te reageren op de vacature. Ongeveer twee à drie weken daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek. En zodoende ben ik bij Welzijnswerk Midden-Drenthe terecht gekomen.

Wat doe ik tijdens mijn stage?

Hoofdzakelijk loop ik stage bij het ambulant jongerenwerk. De werkzaamheden zijn erg divers. Samen met Petra ben ik veel op straat te vinden om met jongeren in gesprek te gaan. We vragen dan hoe het met ze gaat, of er behoefte is aan activiteiten en of ze ergens hulp bij nodig hebben. Wanneer jongeren met vragen bij ons komen dan kijk ik samen met ze of en hoe ik ze daarbij kan helpen.

Daarnaast neem ik deel aan projecten, zowel in de voorbereiding als de uitvoering. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld “Up to you”. Dat is een wedstrijd waarbij groepen tieners een geldbedrag kunnen winnen voor het realiseren van een wens. Ze moeten hierover een filmpje maken.

Ook neem ik deel aan het casusoverleg van het CJG en werk ik samen met Petra aan casuïstiek. De ene keer doen we dit samen en de andere keer doe ik dit grotendeels zelfstandig. Het is natuurlijk nooit helemaal zelfstandig. Ik overleg alles met Petra omdat zij eindverantwoordelijk is.

Tot slot doe ik een ochtend mee met het schoolmaatschappelijk werk op het voorgezet onderwijs. Samen met schoolmaatschappelijk werker Christel voer ik gesprekken met brugklassers. We onderzoeken wat de hulpvraag is en bieden passende begeleiding. Ook hier kijken we wat ik samen met Christel doe en wat ik deels zelfstandig kan oppakken.

Waarom raad ik stagelopen bij Welzijnswerk aan?

Het prettige aan stagelopen bij Welzijnswerk is dat je niet per se veel ervaring hoeft te hebben wanneer je begint aan je stage. Je krijgt voldoende tijd en ruimte om ervaring op te doen en nieuwe dingen te leren. Daarnaast is er veel vrijheid. Ik bepaal grotendeels zelf hoe mijn agenda eruit ziet. Soms betekent dat ook dat ik ’s avonds aan het werk ben. Ik werk niet alleen met Petra maar ook met andere collega’s binnen het jongerenwerk. Ook zijn er mogelijkheden om mee te kijken en mee te doen met andere vakgebieden binnen de organisatie.

Danique

Danique (vooraan) en haar stagebegeleidster Petra