Stage-ervaring Emma 

Naam:         Emma Hutten
Leeftijd:      19 jaar
Studie:        tweede jaar, HBO Social Work Jeugd, Windesheim, Zwolle
Stage:         jongerenwerk

Hoe ben je bij Welzijnswerk Midden- Drenthe terecht gekomen?
Ik had eigenlijk al een stageplek voor het tweede jaar maar mijn stagebegeleidster werd langdurig ziek en ik moest op het laatste moment een andere stageplek zoeken. Ik probeerde het bij het CJG in Beilen maar die had geen plek beschikbaar. Welzijnswerk Midden- Drenthe zit in hetzelfde gebouw. Ik heb op het internet opgezocht wat zij deden en dat leek me wel interessant dus heb ik een stage-aanvraag gedaan. Zij hadden ook geen vacature maar hebben gevraagd of er plek voor me was in het jongerenteam en daar ben ik in september vorig jaar begonnen.

Wat doe je tijdens je stage?
Mijn stage bestaat uit twee delen. Op donderdag neem ik deel aan projecten, zowel in de voorbereiding als de uitvoering. Een voorbeeld hiervan is  “Up to you”. Dat is een wedstrijd waarbij groepen tieners een geldbedrag kunnen winnen voor het realiseren van een wens. Ze moeten hierover een filmpje maken. En ik heb ook meegewerkt aan “Ik pas”, een project waarbij je gedurende de maand januari geen alcohol drinkt. Daarvoor maakte ik de Instagram posts. Maar ik ga ook mee naar voorlichtingen op basisscholen en heb meegewerkt aan een project rond social media voor de eerste- en tweedeklassers van het voortgezet onderwijs.

Op vrijdag draai ik op de avond mee in de jeugdsoos van Beilen en Westerbork. In Beilen heb ik daar mijn eigen project: de ‘Meidenavond’. Ik organiseer samen met een groep meiden tussen de 9 en 12 jaar één keer in de twee maanden een activiteit. Zo hebben we bijvoorbeeld een shirt gepimpt, een dromenvanger gemaakt en een romantische film gekeken.

Op de andere avonden sluit ik aan bij de jongeren en waar zij mee bezig zijn. Doel is om contacten aan te gaan en te onderhouden. De groepen zijn iedere keer anders van samenstelling en dat vraagt ook een andere benadering. In de jeugdsoos kan ik het meest werken aan mijn leerdoelen. Nu ben ik bezig met het contact leggen met jongeren, waar volgens mij iets bij speelt. Dus aan de hand van signalen, die ik oppik, ga ik in gesprek.

Waarom raad ik stagelopen bij Welzijnswerk aan?
Het mooie van stage lopen bij Welzijnswerk is dat de werkzaamheden heel gevarieerd zijn. Ik kan er veel van mijn creativiteit in kwijt. Ik kan aangeven wat ik leuk vind om te doen en waar ik zelfstandig in wil optrekken of waar ik wat ondersteuning in wil. In deze stage kan ik ook wat uitproberen. Binnen mijn comfortzone blijven en toch ook erbuiten. Het leuke van het werk vind ik dat het vaak informeel is. Je doet je werk en tegelijkertijd kun je ook jezelf zijn.