Maatschappelijke stage

Met het werk van vrijwilligers komen veel initiatieven van de grond. Ook in de gemeente Midden-Drenthe zijn we trots op wat vrijwilligers allemaal doen om de samenleving leefbaar en aantrekkelijk te houden. De overheid wil ook jongeren graag meer betrekken bij de maatschappij en hen bewust maken van de positieve invloed die zij op hun directe omgeving kunnen hebben. Door middel van een maatschappelijke stage leren jongeren die omgeving op een andere manier kennen. Jongeren kunnen in de praktijk ervaren dat het leuk en leerzaam is om een vrijwillige bijdrage te leveren en iets te betekenen voor een ander. Ze maken daarbij kennis met de nut en noodzaak van vrijwilligerswerk. De stagiaire van nu is de vrijwilliger van de toekomst!

Maatschappelijk stage in de gemeente Midden-Drenthe

Binnen onze gemeente zijn twee scholen voor voortgezet onderwijs. Scholengemeenschap Vincent van Gogh (CSG Beilen) en het Dr. Nassaucollege. Beide scholen hebben de maatschappelijke stage opgenomen als vast onderdeel in het onderwijsprogramma. Leerlingen lopen gedurende hun opleiding maximaal 30 uur stage. Ze kunnen dit verdelen over meerdere schooljaren. De school is verantwoordelijk voor de maatschappelijke stage. De voorbereidingen en evaluatie liggen in handen van de school. Ook bepaalt de school wat wel of niet geschikt is als maatschappelijke stage. Samen met de leerlingen maakt de school goede afspraken over de uitvoering van de stage, onder andere over de begeleiding. Het Servicepunt Vrijwilligerswerk geeft extra ondersteuning aan leerlingen bij het zoeken van een geschikte stageplek. Wij geven voorlichting en informatie op de scholen of gaan persoonlijk in gesprek met de leerling. Daarnaast geven wij informatie aan organisaties die maatschappelijke stagiaires (willen) inzetten. Wij helpen bij het bedenken en ontwikkelen van een geschikte stageplek.

Ben je leerling en op zoek naar een maatschappelijke stage?

Als je op de middelbare school zit, wordt er van je verwacht dat je een maatschappelijke stage doet. Dat betekent dat je mensen, dieren of de natuur een handje gaat helpen. De maatschappelijke stage betekent niet alleen goede dingen doen voor anderen. Je gaat ook vooral lachen, leren en kennismaken met nieuwe mensen. Je school bepaalt hoe en wanneer, maar jij mag vaak zelf kiezen wat je leuk vindt. Van dieren verzorgen tot karaoke in het verzorgingshuis of een website bouwen voor een vereniging. Zeg het maar, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt zelf uitzoeken wat bij je past en wat je leuk lijkt om te doen. Geen idee? Neem gerust eens een kijkje op de Vacaturebank van het Servicepunt Vrijwilligerswerk: https://www.welzijnswerkmd.nl/servicepuntvrijwilligerswerk/vacature/

Je krijgt hier een indruk van de mogelijkheden die er zijn. Zie je iets staan dat je aanspreekt of heb je hulp nodig bij het zoeken van een stage? Het Servicepunt Vrijwilligerswerk helpt je graag verder!

Bent u als organisatie op zoek naar een maatschappelijke stagiair?

Maatschappelijke stage gaat om het doen van vrijwilligerswerk door leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zij zijn rond de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Maatschappelijke stagiaires kunnen worden ingezet in de non-profitsector. Hieronder vallen vrijwilligersorganisaties, verenigingen, instellingen of maatschappelijke organisaties. Wilt u binnen uw vrijwilligersorganisatie ook maatschappelijke stagiaires inzetten? Wij vertellen u graag over de ervaringen die andere organisaties hiermee al hebben opgedaan en denken graag met u mee. Heeft u al een concrete klus of werkzaamheden die door leerlingen kunnen worden uitgevoerd? U kunt hiervan melding doen op onze vacaturebank. 

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk brengt uw maatschappelijk stage vervolgens onder de aandacht bij de leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Meer informatie?

Voor vragen over maatschappelijke stages of voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Servicepunt Vrijwilligerswerk. Meer informatie vindt u ook op: www.maatschappelijkestage.nl