Cursusaanbod vrijwilligers

1) Ontdek je talenten

In deze digitale cursus sta jij centraal. Je gaat op zoek naar jouw talenten en kwaliteiten, naar datgene waar jij goed in bent en waar je passie ligt. Want ieder mens heeft talenten! Maak jij hier voldoende gebruik van? En wat kun je hiermee betekenen voor je gezin, de buurt en de samenleving? Is vrijwilligerswerk misschien iets voor jou? Of kies je voor een andere manier om jezelf te ontwikkelen? Na het doorlopen van deze module (20-30 minuten) heb je jouw kwaliteiten en talenten in kaart gebracht. Je kunt hiermee een gerichtere keuze maken voor een geschikte vrijwilligersplek of andere bezigheden die aansluiten bij jouw mogelijkheden.

http://elearning.pepdenhaag.nl/ontdek-talenten/

2) Dementie in het vrijwilligerswerk

De mevrouw die tijdens het bloemschikken naar haar bloem en de bloembak staart, maar verder geen actie onderneemt. Of de meneer die de glazen deur van de recreatiezaal wil openen, maar er vervolgens tegenop loopt. Hoe ga je daar mee om? In de gratis online training 'In het vrijwilligerswerk' leer je dementie herkennen en krijg je handvatten hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie. De training heeft vier onderdelen: herkennen, geruststellen, oogcontact maken en even meedenken. Het volgen van deze training kan eenvoudig online en kost slechts 10-15 minuten.

https://samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod

3) Empowerment

Mensen verliezen soms het geloof in hun eigen kunnen. Hoe geef je iemand weer het zelfvertrouwen en de kracht om iets aan de situatie te veranderen? Daar gaat deze training over.

https://www.humanitas.nl/elearning/empowerment/story.html

4) De kracht van een goed gesprek

In lastige situaties kunnen een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen heel belangrijk zijn. In deze training leer je hoe je mensen door een goed gesprek sterker kunt maken.

https://www.humanitas.nl/elearning/de-kracht-van-een-goed-gesprek/story.html

5) Grenzen stellen

Iedere vrijwilliger maakt het mee: er wordt meer van je gevraagd dan je wilt. Hoe ga je daar mee om? Deze training helpt je om jouw grenzen te herkennen, te bespreken en te bewaken.

https://www.humanitas.nl/elearning/grenzen-stellen/story.html

6) Netwerken versterken

Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor de veerkracht van mensen. Niet iedereen heeft zo’n netwerk. In deze training krijg je tips om daar samen iets aan te doen.

https://www.humanitas.nl/elearning/netwerken-versterken/story.html

7) Omgaan met emoties

Bij vrijwilligerswerk komen ook emoties kijken. Het is niet altijd even makkelijk om daar goed mee om te gaan. Hoe je emoties herkent en bespreekbaar maakt, staat centraal in deze training.

https://www.humanitas.nl/elearning/omgaan-met-emoties/story.html

8) Zorgen over een kind, en nu?

In Nederland zijn ieder jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig liefde en aandacht, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Ook hebben veel kinderen stress omdat hun ouders scheiden. Vrijwilligers werken vaak met kinderen. En meer dan de helft heeft weleens het gevoel dat het thuis niet goed gaat met een kind. Maar wat zou er dan aan de hand kunnen zijn? Zie ik het wel goed? En wat doe je als het iets ernstigs is? Deze online cursus helpt vrijwilligers met dit soort vragen.

https://www.augeo.nl/augeoacademy/gratis-cursussen

9) Maatje worden

Als Maatje kun jij het verschil maken! Als vrijwilliger ben je een-op-een gekoppeld aan iemand die voor een bepaalde tijd een extra steuntje in de rug nodig heeft. Bijvoorbeeld met betrekking tot inburgeren, het structureren van de dag, het voeren va de administratie of het verwerken van een nare gebeurtenis of ziekte. In deze e-learning ontdek je of maatje worden iets voor jou is.

https://www.denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl/e-learning

10) Aanpak van laaggeletterdheid

Als vrijwilliger kun je in contact komen met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In deze e-learning leer je hoe je laaggeletterde mensen kunt herkennen en motiveren tot taalscholing. Aan de orde komt: de aard en omvang van laaggeletterdheid, de relatie met de gezondheid, herkennen van laaggeletterdheid en wat kun jij doen?

https://www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/instrumenten-lesmaterialen/e-learning-aanpak-van-laaggeletterdheid/ 

11) Ook interessant:

Free Learning is een veel gebruikte website voor en door iedereen in zorg en welzijn. Op deze website staan trainingen die ook voor vrijwilligers        interessant kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de training ‘Echt contact maken’, ‘Goed in gesprek’, ‘Niet zichtbare beperkingen’ en ‘grenzen stellen’.

https://www.sfmobiliteit.nl/werknemer/opleidingen-sfm/internetcursussen

Sociaal Fonds Taxi heeft een aantal internetcursussen ontwikkeld voor werknemers in de taxibranche. Ook voor vrijwilligers die in de uitvoering van hun functie te maken hebben met personenvervoer, tref je hier handige tips. De internetcursussen zijn gratis te volgen. De volgende cursussen worden aangeboden: agressie in de taxi, zittend ziekenvervoer, dementie in de taxi, gezond werken in de taxi, rolstoel ABC, lastige situaties in de taxi

https://www.sociaalfondstaxi.nl/werknemer/opleidingen-sft/internetcursussen