Cursussen voor vrijwilligersorganisaties

1) Vrijwilligers Vinden en Binden

Leer met deze gratis online cursus hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie.

www.vrijwilligerswerkacademie.nl

2) Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)

Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA-certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het IVA-certificaat direct in je mailbox! Leer hoe jij verantwoord alcohol kunt schenken en start de cursus.

www.vrijwilligerswerkacademie.nl

3) Vrijwilligers begeleiden

Het begeleiden van vrijwilligers is een vak op zich. Deze training laat zien hoe je vanuit een coachende rol vrijwilligers op een prettige en effectieve manier kunt begeleiden.

https://www.humanitas.nl/elearning/begeleiden-van-de-vrijwilliger/story_html5.html

4) Evenementenverkeersregelaars

NOC*NSF, een achttal sportbonden, de politie en de VNG hebben elkaar gevonden om gezamenlijk de administratieve last van de instructie van evenementenverkeersregelaars te verminderen. Zij hebben hiervoor een e-learning module ontwikkeld. Vóórdat de evenementenverkeersregelaar aan de slag kan om de instructieverklaring te behalen, dienen zij een code te ontvangen. Met deze code kan worden ingelogd om de module te volgen. Deze code kan worden verkregen nadat de organisator van het evenement is geregistreerd bij Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Voor registratie dient de evenementenorganisatie een aantal stappen te doorlopen.

Meer informatie is te vinden op: https://vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/dossiers/verkeersregelaars/default.aspx
E-learning: https://www.verkeersregelaarsexamen.nl/

5) Hoe begeleid je vrijwilligers?

In dit Webinar leer je hoe je vrijwilligers op een juiste manier kunt begeleiden. Hoe kun je vrijwilligers binnenhalen en behouden? De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.

https://www.movisie.nl/training/webinar-hoe-begeleid-je-vrijwilligers

6) Hoe speel je in op de motivatie van vrijwilligers?

In deze Webinar leer je hoe je kunt inspelen op de motivatie van verschillende soorten vrijwilligers. De cursus is voor vrijwilligers-coördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.

https://www.movisie.nl/training/webinar-hoe-speel-je-motivatie-vrijwilligers

7) Leer werken met ‘verplichte’ vrijwilligers

In deze Webinar leer je hoe je kunt inspelen op de komst en inzet van ‘andere’ vrijwilligers, namelijk diegenen die ‘verplicht’ vrijwilligerswerk gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘tegenprestatie’, mensen met een arbeidsbeperking, etc. De cursus is voor vrijwilligerscoördinatoren en mensen die dagelijks werken met vrijwilligers.

https://www.movisie.nl/training/webinar-leer-werken-verplichte-vrijwilligers

8) Fondsenwerving

Hoe vind ik financiering voor mijn project? Hoe moet ik een aanvraag indienen bij een fonds? Welke tips zijn er om succes te hebben bij een aanvraag? De online cursus fondsenwerving helpt u op weg bij het vinden van financiering van uw project. Of u vrijwilliger bent of penningmeester, werkzaam bent in een professionele organisatie of enthousiast meedoet in uw buurt, iedereen wil weten hoe fondsenwerving een succes wordt.

https://www.vsbfonds.nl/over-vsbfonds/donatie-aanvragen/online-cursus-fondsenwerving

9) Vrijwilligers in mijn organisatie

Deze e-learning bestaat uit verschillende modulen. In elke module worden een aantal aandachtspunten behandeld rondom goed vrijwilligersbeleid. Zaken die aan bod komen zijn onder andere: Hoe vind en werf je nieuwe vrijwilligers? Hoe houd je vrijwilligers tevreden en betrokken? Welke begeleiding is nodig en hoe voorkom je ongewenst gedrag? Hoe herken en ontwikkel je competenties van vrijwilligers? Hoe geef ik inspirerend leiding aan vrijwilligers?

https://denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl/elearnings-organisaties

10) Managen van een vrijwilligersorganisatie

Een vrijwilligersorganisatie op poten zetten is geen eenvoudige opgave. Bestuurslid zijn is niet de meest gewilde functie: er komt soms meer op je af dan je aanvankelijk had gedacht. Als iets niet goed gaat, wordt vaak als eerste naar het bestuur gewezen. Aan de andere kant kun je heel veel bereiken, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Denk aan goed bestuur en heldere afspraken. Waar moet je rekening mee houden als je een organisatie start? Wat zijn taken en verantwoordelijkheden van de bestuursleden? Wat zijn de randvoorwaarden voor het werken met vrijwilligers? Wat zijn bouwstenen voor het ontwikkelen van een beleidsplan? En op welke manier kun je financiering vinden?

https://denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl/elearnings-organisaties

11) Trainen, een vak apart

Wil je een workshop of training geven aan vrijwilligers of medewerkers binnen je organisatie? De vijf modules van deze e-learning bieden je alle tips & tricks. Aan bod komt onder andere: hoe houd je je presentatie boeiend? Hoe breng je structuur aan in je presentatie? Welke werkvormen zijn er en hoe kies je de werkvorm die het beste aansluit op de praktijk van de deelnemers?

https://denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl/elearnings-organisaties

12)  Een goede start!

Je hebt een nieuwe vrijwilliger weten te boeien: hij of zij wil zich graag voor je organisatie inzetten. Gefeliciteerd. Maar hoe zorg je voor een goede match bij de selectie? Hoe voorkom je teleurstellingen omdat ofwel de organisatie ofwel de vrijwilliger andere verwachtingen heeft? Hoe zorg je voor een goed begin voor je nieuwe vrijwilliger?

Deze module is bestemd voor vrijwilligers of beroepskrachten die werken met vrijwilligers binnen de organisatie.

http://elearning.pepdenhaag.nl/een-goede-start/

13) Maak je eigen sociale media plan

Deze online training gaat over het gebruik van sociale media als communicatiekanaal voor vrijwilligersorganisaties, voor verschillende doeleinden. Heb je het idee dat jullie organisatie meer zou kunnen profiteren van sociale media? Met deze training bouw je aan een helder en realistisch plan om sociale media voor jullie organisatie te laten werken! 

https://vcatraint.nu/index.php?category=cursusinfo&cur_id=229

14) Vrijwilligersbeleid in 10 stappen

Deze e-learningmodule 'Vrijwilligersbeleid in 10 stappen' is een handreiking voor vrijwilligersorganisaties bij het formuleren van een vrijwilligersbeleid, wanneer je dat nog niet goed op papier hebt. Ook als je wel al een beleid hebt, kun je de module gebruiken om te toetsen of je alle aspecten al goed geregeld hebt.

https://vcatraint.nu/index.php?category=cursusinfo&cur_id=215

15) Vrijwilligers werven

Vrijwilligers vinden die je willen helpen bij jouw activiteiten gaat niet vanzelf. Hoe bereik je de juiste mensen? Hoe maak je hen enthousiast? Met deze training leer je hoe je succesvol te werk gaat. Je leert aan de hand van een stappenplan, opdrachten en praktijkvoorbeelden hoe je een campagne opzet om vrijwilligers te werven.

https://vcatraint.nu/index.php?category=cursusinfo&cur_id=256