Buurtacademie

Binnen de gemeente Midden-Drenthe zijn er 17 dorpen waar werkgroepen cursussen voor volwassenen organiseren onder de naam Buurtacademie. Welzijnswerk Midden-Drenthe adviseert deze werkgroepen.

Wat wilt u leren?

De cursussen van de Buurtacademie worden zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften van de inwoners uit het dorp. Om de vraag in het dorp in kaart te brengen, zet de werkgroep een enquête uit, organiseert een bijeenkomst of benadert organisaties en verenigingen in het dorp. Maar ook u, als inwoner van het dorp, kunt uw wensen kenbaar maken bij de werkgroep.

Contactpersonen werkgroepen Buurtacademie
BovensmildeJantje Appeldoornappeldoorn93@hetnet.nl
BroekstreekLia van der Veldeliaenmaxvdvelde@gmail.com
DrijberFemmie Tolsmas.tolsma5@kpnplanet.nl
ElpElly Middelboselly.middelbos@hotmail.com
HoogersmildeHilda Vochteloobuurtacademie.hoogersmilde@kpnmail.nl
HooghalenJacqueline Posthumusbuurtacademie@outlook.com
Nieuw-BalingeJosé Postjosepost4@hotmail.com
SmildeJeanet Stootinfo@bibliotheeksmilde.nl
SpierLous Beuvingeijkpunt@planet.nl
WesterborkAlbert Veldkampalbertveldkamp@hetnet.nl
WijsterBertie Tjarksfamilietjarks@online.nl
WitteveenYvon Veldhoenyvon.pb@gmail.com
ZwiggelteJohanna Roosjohannajaro@hotmail.com


Wanneer er genoeg belangstelling is voor uw idee wordt de cursus of workshop georganiseerd. Soms werken werkgroepen samen, bijvoorbeeld als de belangstelling in één dorp te klein is.

Basisvaardigheden vergroten

Ook de gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zich kunnen blijven ontwikkelen. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld waarmee cursussen georganiseerd kunnen worden. Dat zijn cursussen over de volgende onderwerpen:

  • Gezond blijven
  • Bij de tijd blijven
  • Zelf de baas blijven
  • Weerbaar zijn

Ook basiscursussen taal, rekenen en rondkomen met minder geld worden door de gemeente vergoed.

Leuk en leerzaam

Daarnaast organiseren de werkgroepen ook cursussen met een meer recreatief of leerzaam karakter. Deze cursussen worden niet betaald door de gemeente, maar door de deelnemers zelf. Bijvoorbeeld een cursus Drentse Taol, een thema-avond over praten met je puber, digitale fotobewerking of wijnproeven.

Recreatieve cursussen worden ook wel verzorgd door bewoners uit het dorp omdat ze er aardigheid in hebben om hun kennis en kunde over te dragen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijke is op het gebied van cursussen? U vindt hier een overzicht van alle docenten die verbonden zijn aan de Buurtacademie.

Wilt u meer informatie over de Buurtacademie? Neem dan contact op met Tineke Posthoorn op telefoonnummer 088 16 51 200 of stuur een e-mail naar t.posthoorn@welzijnswerkmd.nl