Buurtbemiddelaar, iets voor jou?
Wanneer bewoners met behulp van bemiddeling een ruzie bijleggen of de spanningen verminderen, geeft dit bijzonder veel voldoening. De bemiddelaars die dit werk belangeloos doen, vinden hun werk inspirerend, boeiend en zeer leerzaam. Voordat een vrijwilliger aan het werk gaat als bemiddelaar krijgt hij of zij een training in conflictbemiddeling.
Wat bieden we bemiddelaars?
- Een professionele training conflictbemiddeling. Na voltooiing van de training krijg je een certificaat uitgereikt.
- Regelmatig begeleiding en intervisie.
- Samenwerking met andere vrijwillige bemiddelaars.
- Een vrijwilligerscontract waarmee je verzekerd bent tijdens jouw werkzaamheden.
- Een onkostenvergoeding.
Belangrijke vaardigheden
- Contact kunnen maken met mensen, kunnen luisteren, observeren en omgaan met emoties.
- Onpartijdig kunnen zijn.
- Een positieve uitstraling, enthousiasme en goed kunnen samenwerken.
Wat vragen wij van JOU?
- Deelname aan de basistraining, teambijeenkomsten en bijscholingstrainingen.
- Geheimhouding van alle informatie over aangemelde situaties.
Meer weten?
Heb je belangstelling en wil je nader kennismaken? Neem dan contact op met Tineke Posthoorn voor een oriënterend gesprek. Dat doen door te bellen naar 088 16 51 200 of een e-mail te sturen naar t.posthoorn@welzijnswerkmd.nl
Ervaringen van een bemiddelaar: "Na 10 jaar nog uitdagend"
Benieuwd naar hoe het is om buurtbemiddelaar te zijn? Eén van de buurtbemiddelaars deelt graag haar ervaringen: "Ook na 10 jaar is het nog steeds uitdagend. Geen situatie is gelijk. Bij ieder nieuw 'geval' voel ik nog steeds een lichte spanning. Welk verhaal krijgen we te horen? Laat de andere partij ons binnen? En hoe kijkt die partij tegen het probleem aan? In 2/3 van de situaties bereiken we resultaat. Vaak door een bemiddelingsgesprek tussen beide partijen. En wat is er nu mooier dan buren die elkaar na een bemiddeling de hand schudden of gewoon weer prettig samen kunnen wonen in de buurt? Door bijeenkomsten met alle bemiddelaars en bijscholing word je zelf ook steeds deskundiger. Het onderlinge contact tussen de bemiddelaars is gericht op samenwerking en respect. De groep en de coördinator zijn goed op elkaar ingespeeld. Kortom, waarom zou je het niet doen?"