Stage-ervaring Ariane
Naam: Ariane Sloots
Leeftijd: 22 jaar
Studie: Derde jaar, HBO Social Work – profiel Jeugd, Hanzehogeschool
Stage: Schoolmaatschappelijk werk / Jongerenwerk
Hoe zijn jullie bij Welzijnswerk Midden- Drenthe terecht gekomen?
Op de site van de Hanzehogeschool staan allemaal verschillende stagevacatures voor stageplekken. Hier kun je dan kijken naar wat passend is bij jouw eigen profiel en zie je allerlei verschillende organisaties met bijbehorende afdeling staan. Hier stond Welzijnswerk Midden-Drenthe ook tussen, met een vacature voor schoolmaatschappelijk werk. De taken die bij deze vacature stonden waren:
Ondersteunen en begeleiden van jongeren door middel van individuele gesprekken op de voortgezet onderwijsscholen in Beilen. Meedenken, opzetten en uitvoeren van themabijeenkomsten om jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling. En het organiseren van activiteiten en het begeleiden van jongeren in het jongerencentrum Chill In. Ik werd erg nieuwsgierig van deze stage, het is erg breed omdat je de jongeren begeleidt vanuit verschillende plekken en posities, schoolmaatschappelijk werk en jongerenwerk.
Wat hebben jullie gedaan tijdens de stage?
Hoofdzakelijk loop ik stage bij het schoolmaatschappelijk werk. Hierbij ondersteunen wij jongeren van middelbareschoolleeftijd met verschillende proble-matiek. In deze gesprekken kunnen wij hen coachen, begeleiden en soms adviseren. Dit was eerst op twee verschillende scholen in Beilen, het Nassaucol-lege en het CSG Vincent van Gogh. Nu zijn deze scholen samengevoegd en heet de nieuwe school Volta. Dit is een erg mooie school en we hebben een goede plek in de school waar we gezien worden.
Mijn taken waren vooral in het begin veel observeren, aanvullen en werken met het systeem waar al de cliëntgegevens in staan. Hier zetten wij na elk ge-sprek even een kort verslag/rapportage in waar we het over hebben gehad. Nu voer ik zelf meer gesprekken, geven we samen trainingen over de ‘Mindset’ en ‘Weerbaar Communiceren’, en neem ik meer initiatief om dingen op te pakken. Ik doe intakegesprekken met ouders en beleid hun kind van begin tot eind.
Ook neem ik deel aan het casuïstiek overleg samen met de schoolmaatschappelijk werksters, de overlegvormen op school en de vergaderingen van het CJG jeugdteam Beilen. Bij de Chill-In help ik mee bij verschillende activiteiten, en draai ik een paar middagen in de week mee.
Waarom raden jullie stagelopen bij Welzijnswerk aan?
Het fijne aan het stagelopen bij Welzijnswerk is dat je echt wordt gezien als collega. In het begin is het even zoeken wat jouw rol is en iedereen is erg begripvol en behulpzaam. Ook krijg ik van mijn praktijkbegeleidster voldoende tijd en ruimte om ervaringen op te doen en nieuwe dingen te leren. Ook is het werk erg divers en uitdagend waardoor je ook meer inzichten in je eigen kunnen krijgt en weet waar je leerdoelen liggen.