Stage-ervaring Patricia


Naam: Patricia Bartelds
Leeftijd: 19 jaar
Studie: Social Work, Windesheim Zwolle, jaar 3 profiel jeugd
Stage: Ambulant jongerenwerk

Hoe ben ik bij Welzijnswerk Midden-Drenthe terecht gekomen?
Rond april begon ik met het zoeken naar een stageplek voor het schooljaar 2021-2022. In eerste instantie heb ik gezocht op de praktijk site van Windes-heim. Hier heb ik niks kunnen vinden dat mij direct aansprak. Ik ben toen zelf op het internet gaan zoeken naar jeugdzorgorganisaties in mijn omgeving. Op deze manier kwam ik Welzijnswerk tegen. Op de website heb ik de stagevacatures doorgelezen. Het ambulant jongerenwerk sprak mij het meeste aan. Het is actief werk. Je hoeft niet alleen maar achter een bureau te zitten. Daardoor werd ik al direct enthousiast. Stilzitten is niks voor mij. Beweging en direct contact maken in de eigen omgeving van jeugd vind ik superleuk. Dus besloot ik om te solliciteren. 

Wat doe ik tijdens mijn stage?
Ik loop stage bij Petra als ambulant jongerenwerker. Het eerste deel van de dag zijn we vooral bezig met CJG-zaken. Gesprekken met cliënten, externe contacten spreken, overleggen en gespreksverslagen schrijven. Halverwege de dag gaan we de straat op. We lopen of fietsen door Beilen om te kijken of er ergens jeugd is. Komen we jeugd tegen dan gaan we in gesprek. We vragen hoe het met ze gaat, of ze zich nog vermaken, of ze ergens tegenaan lopen en of ze hulp nodig hebben. Hebben ze inderdaad een hulpvraag dan kijken we wat we kunnen doen voor deze jongeren. Ondertussen heb ik ook tijd om mee te doen met andere projecten of functies of schoolopdrachten. Zo loop ik ook met een collega jongerenwerker mee in de jeugdsoos. We organiseren daar samen met de jongeren allerlei activiteiten. Het is voor ons belangrijk dat ze een fijne plek hebben waar ze zich thuisvoelen. We zorgen ervoor dat iedereen welkom is en niemand zich buitengesloten voelt. En ik houd me bezig met jonge mantelzorgers. Zo heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan een dag vol workshops. Ik maakte het draaiboek en regelde onder andere het eten. Dat was een groot succes.

Waar ben ik trots op?
Ik ben erg trots op de stappen die ik zelf zet in deze stage. Ik krijg veel ruimte om op mijn eigen tempo te leren. In het begin was ik afwachtend, maar na een paar maanden was ik al zover om eigen casuïstiek op te pakken. Ik neem steeds meer initiatief en geef aan waar ik wel of niet aan toe ben. 

Waarom raad ik stagelopen bij Welzijnswerk Midden-Drenthe aan?
Wat ik erg fijn vind aan stagelopen bij Welzijnswerk Midden-Drenthe is dat je veel vrijheid en ruimte krijgt om op je eigen tempo te leren. En je krijgt alle tijd om het werk te leren kennen. Je kunt zelf aangeven wanneer je nieuwe dingen wil proberen of als je toch liever nog even meekijkt. Het werk is erg wisselend. Soms ga je in de avond op pad. Dan is de sfeer vaak anders en zie je weer een andere kant van het werk. Je werkt met het team jongerenwerk, maar ook met collega’s in andere functies. Dit maakt het werk heel divers en kun je het op maat maken passend bij jouw interesses. 

Foto Patricia