Voorbeelden van Maatwerk

Om een idee te geven van hoe deelnemen aan Maatwerk er concreet uit kan zien geven we een paar (fictieve) voorbeelden.

Een veilige haven?

Anna (25) is alleenstaand, heeft twee kinderen en is vroeger verslaafd geweest aan alcohol.Op de MAVO wilde ze graag kapster worden, maar door omstandigheden is dat er niet van gekomen: ze heeft geen beroepsopleiding, geen kinderopvang, geen rijbewijs en geen auto.

Als Anna bij Maatwerk wordt aangemeld, vindt ze het eigenlijk maar niks. Tijdens het eerste gesprek met de consulent blijkt het echter mee te vallen. Na een aantal gesprekken merkt Anna dat de consulent haar echt verder probeert te helpen.

In de gesprekken met de consulent komt Anna's kapperswens naar voren. Haar buurvrouw attendeert haar op een knipcursus die binnenkort van start gaat in het dorpshuis. Hier kan ze op de fiets naar toe. De kinderen kunnen gelukkig terecht bij een gastoudergezin. Samen met de consulente meldt ze zich aan.

Alleen is ook maar alleen

Jalal (39) is zeven jaar geleden naar Nederland gevlucht vanuit Somalië, waar hij eigenaar was van een kledingatelier. Zijn vrouw en drie kinderen heeft hij achter moeten laten.

Na aankomst is Jalal in een asielzoekerscentrum terecht gekomen. Inmiddels heeft hij zijn inburgeringcursus afgerond en een computercursus gevolgd bij het Drenthe College.

Keer op keer probeert Jalal om zijn familie ook naar Nederland te laten komen, maar zijn inspanningen lijken zinloos. Van de gemeente krijgt Jalal een oproep voor Maatwerk. De consulent is aardig, maar Jalal heeft het idee dat ze er niks van begrijpt.

Op een gegeven moment vertelt Jalal de consulent over Mahad, een Somalische man die bij hem in de buurt woont. Hij kent Mahad nog niet zo goed. In samenspraak bedenken ze manieren om een vriendschap met Mahad mogelijk te maken. Dit is nog niet zo eenvoudig.

Wanneer de consulent vraagt naar zijn interesse voor computers, komt het idee bij hem naar boven om samen naar de Computerclub Midden-Drenthe te gaan. Mahad wil na hevig twijfelen gelukkig een keer met hem mee. Beiden moeten ze erg wennen aan de omgeving, maar na een paar bijeenkomsten besluiten ze lid te worden. Zijn familie heeft hij er niet mee terug. Maar gelukkig zijn er steeds meer momenten waarop Jalal niet meer constant met zijn gedachten bij zijn familie is.