Kinder-, tiener en jongerenwerk

In bijna ieder dorp in de gemeente worden kinderactiviteiten georganiseerd. Deze activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. Vaak werken zij met een eigen bestuur of commissie. Deze vrijwilligers kunnen voor advies een beroep doen op de jongerenwerker van Welzijnswerk.

Tieners

Tieners (10 tot 16 jaar) willen vaak gewoon leuke dingen doen. Ze staan op het punt de wereld te ontdekken, maken een hoop spannende, nieuwe dingen mee en moeten belangrijke keuzes maken. 

Onze jongerenwerkers adviseren en begeleiden tienwerkgroepen - die bestaan uit tieners en vrijwilligers - bij het organiseren van leuke en educatieve activiteiten. Zij hebben daarbij veel contact met mensen, instellingen en verenigingen in de buurt zodat ze weten wat er leeft en aan welke activiteiten er behoefte is. De jongerenwerkers werken daarnaast ook preventief. Zo zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij de jaarlijkse week van de Sociale Media voor het voortgezet onderwijs in Beilen en bij andere preventie- en voorlichtingsactiviteiten vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Voor de tieners in de grote dorpen (Bovensmilde, Smilde, Beilen en Westerbork) zijn er jeugdcentra waar ze elkaar kunnen ontmoeten en van waaruit recreatieve, educatieve en preventieve activiteiten georganiseerd worden. Welzijnswerk heeft agogisch beheerders in dienst die gastheer zijn in de tienercentra. De tienercentra worden bestuurd door een plaatselijk bestuur van vrijwilligers. In de kleine en middelgrote dorpen is er vaak een gecombineerde tiener- of jeugdsoos in het dorpshuis. 

Jongeren

Midden-Drenthe kent een lange traditie van jeugdsozen. In een groot aantal kleine- en middelgrote dorpen is er een jeugdsoos. Jongeren van 16 jaar en ouder komen hier samen en beheren de jeugdsoos zelfstandig (jongerenzelforganisatie). De jongerenwerker is contactpersoon en heeft regelmatig overleg met het bestuur van de jeugdsoos.

Minstens twee keer per jaar komen de besturen van de jeugdsozen (16 jaar) bij elkaar bij het sozenoverleg 'Samen stark'. Tijdens dit overleg worden thema's besproken en aangepakt waar jeugdsozen mee te maken hebben. Het sozenoverleg bestaat al meer dan 40 jaar. Mede dankzij dit gezamenlijke overleg zijn er veel jongerenprojecten en allerlei activiteiten opgezet waaronder het jaarlijkse Kerstsozenvoetbaltoernooi en diverse (preventie)projecten.

Meer dan alleen activiteiten

Zowel voor tieners als voor jongeren geldt: de jongerenwerker heeft altijd een luisterend oor. Heb je vragen over school, zit je ergens mee of wil je informatie over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn? Dan kun je altijd bij een jongerenwerker terecht. Zij helpen graag mee bij het zoeken naar een oplossing.     

Contact 

Wil je meer weten, iets bespreken of heb je een vraag of een idee? Neem dan contact op met een van onze jongerenwerkers.