Nieuws

08 november 2023

Aan de slag als buurtbemiddelaar: "Na 10 jaar nog steeds uitdagend”

Prettig wonen in een leuke buurt; we willen het allemaal. Soms lukt dat echter niet omdat er een probleem is met mensen in de buurt. Buurtbemiddeling kan dan een oplossing zijn. Wil jij helpen met het oplossen van deze problemen? We zoeken nieuwe vrijwillige buurtbemiddelaars!

Buurtbemiddelaars helpen bewoners met het bijleggen van een ruzie of het verminderen van spanning. Dat doen ze belangeloos. Iedere bemiddelaar heeft een training in conflictbemiddeling gevolgd en een vrijwilligerscontract waardoor ze verzekerd zijn tijdens de werkzaamheden. Ook krijgen bemiddelaars een reiskostenvergoeding.

“In 2/3 van de situaties bereiken we resultaat”
Eén van de buurtbemiddelaars is al tien jaar actief en deelt graag haar ervaringen: "Ook na 10 jaar is het nog steeds uitdagend. Geen situatie is gelijk. Bij iedere nieuwe situatie voel ik nog steeds een lichte spanning. Welk verhaal krijgen we te horen? Laat de andere partij ons binnen? En hoe kijkt die partij tegen het probleem aan?”, vertelt ze. “In 2/3 van de situaties bereiken we resultaat. Vaak door een bemiddelingsgesprek tussen beide partijen. En wat is er nu mooier dan buren die elkaar na een bemiddeling de hand schudden of gewoon weer prettig samen kunnen wonen in de buurt?”

Samen voorkomen
Tineke Posthoorn – Coördinator Projecten bij Welzijnswerk Midden-Drenthe – coördineert alle buurtbemiddelaars. “Het is echt een uitdagend vak. Als buurtbemiddelaar kun je zoveel betekenen voor mensen. We hebben weleens mensen aan de telefoon gehad die zeiden dat ze zonder buurtbemiddeling hadden moeten verhuizen. Toch prachtig dat je dat samen kunt voorkomen?”

Buurtbemiddelaar, iets voor jou?
Welzijnswerk Midden-Drenthe is op zoek naar nieuwe buurtbemiddelaars. Ben je benieuwd of het iets voor jou is? Of wil je nader kennismaken? Neem dan contact op met coördinator Tineke Posthoorn voor een oriënterend gesprek. Dat kan door te bellen naar 088 16 51 200 of een e-mail te sturen naar t.posthoorn@welzijnswerkmd.nl.

Terug