Nieuws
24 januari 2023
Cliëntondersteuning: ‘We informeren en adviseren, maar bepalen niks’
Misschien heb je een vraag over dagbesteding, mantelzorgtaken of een Wmo-voorziening. Of weet je niet meer hoe je jouw financiële zaken op orde houdt. Iedere inwoner kan bij de onafhankelijke cliëntondersteuners van Welzijnswerk Midden-Drenthe terecht. Eén van die cliëntondersteuners is Tanja Tilkema. Zij legt graag uit wat de cliëntondersteuners voor jou kunnen betekenen.
Wanneer kan iemand bij jullie terecht?
Eigenlijk zijn we er voor alle inwoners van 18 jaar of ouder die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Of iemand nou de weg binnen alle regels en wetten niet goed weet, autisme heeft, dement, chronisch ziek of verstandelijk beperkt is; we denken graag mee. Ook met mantelzorgers. Dat kan over onderwerpen gaan als hulpmiddelen, vervoer, dagbesteding of zorg.
Wat kunnen jullie voor inwoners betekenen?
We bieden ondersteuning bij tal van zaken. We informeren en adviseren, maar bepalen niks. Een inwoner bepaalt altijd zelf wat er gebeurt en houdt de regie over zijn of haar eigen leven. We staan naast inwoners en kijken en denken mee. Weten we iets zelf niet, dan verwijzen we door of leggen we verbindingen met anderen zoals met onze collega’s of – vrijwilligers van – andere organisaties. Soms zijn we na een gesprek van 10 minuten klaar, met andere inwoners lopen we langer mee. Dat ligt er maar net aan of iemand een concrete vraag om informatie heeft of meer advies of begeleiding nodig heeft.
Waarom ben je cliëntondersteuner geworden?
Ik roep altijd dat ik het mooiste werk ter wereld heb. Het is afwisselend en veelzijdig en ik mag mensen die het (even) lastig hebben weer op weg helpen. Ik weet zelf hoe fijn het is als er iemand met je mee kan kijken en denken. Toen mijn vader Parkinson kreeg, liepen we als familie tegen zoveel zaken aan. En met twee kinderen met Asperger en ADHD weet ik hoe het is om aan de andere kant te staan en om hulp te moeten vragen en informatie te moeten zoeken. Die ervaring zet ik graag in om inwoners te helpen. Ik vind het fijn om van betekenis te kunnen zijn in het leven van een ander.
Waar ben je het meest trots op?
We proberen altijd creatief te zijn, buiten de gebaande paden te denken. Het kan even puzzelen, passen en meten zijn om een oplossing te vinden die echt past. Soms levert dat ontzettend mooie resultaten op. Zo hielp ik eens een jongere met een indicatie voor beschermd wonen. Het was lastig om een geschikte plek te vinden, waardoor ze naar de daklozenopvang dreigde te moeten gaan. Gelukkig is het toch gelukt om op tijd een mooie plek te vinden!
Waarom moet iemand vooral contact opnemen?
Mensen wachten vaak te lang met om hulp vragen. Ze staan klaar voor iemand anders, maar willen zelf niet een ander tot last zijn. Zonde! Wij bieden onafhankelijke, gratis en vrijblijvende ondersteuning. Wijzen mensen met vragen graag de weg en luisteren en denken mee.
Meer weten? Kijk op deze pagina of lees het hele artikel in de Thuisblijver van december.
Terug